Szűrések

Megelőző kezelések

A profilaktikus kezelések célja a fogak és tartószerkezetük egészséges működésének biztosítása, a fog- és fogágybetegségek megelőzése.

01. Szűrések

Barázdazárás

A nemrég előtört őrlőfogak (tej vagy maradó) rágófelszínét barázdák szelik át. A barázdazárás ezeknek a barázdáknak a lezárása speciális, fluort leadó anyaggal. A beavatkozás célja a fogak szuvasodásának megelőzése.

02. Szűrések

Fogkő eltávolítás

Rossz fogmosási technika vagy torlódott fogak estén, a puha lepedék -amely még eltávolítható kézi fogtisztítással - megkeményedik, átitatódik baktériumokkal és fogkő alakul ki. Ennek egyik jele az ínygyulladás, amikor az íny meg van dagadva, vörös színű és érintésre vérzik. Másik jele a rossz lehelet. és a fogak sötét színű elszíneződése. A fogkőlerakódás egyik oka az ínysorvadásnak, amikor a fogtartószövetei (csont, rostok, íny) fokozatosan elpusztulnak és a fog mozgathatóvá válik, majd kiesik.

A fogkő eltávolítását szakember végzi - fogorvos vagy dentál hygiénikus - gépi vagy kézi műszerekkel. Ezt követi egy gyulladás csökkentő kezelés, mellyel az íny gyógyítása a cél.

03. Szűrések

Fluoridálás

A frissen előtört fogzománc képes a nyálból felvenni és a zomancprizmákba beépíteni különböző ionokat. Ilyen a Fluor ion is, amelyik fluoro-apatit nevű anyagot képez, ezáltal növeli a fogzománc ellenállóképességét a savtámadások, így a fogszuvasodás ellen.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Milyen gyakran kell fogorvoshoz menni?

Évente legalább egyszer érdemes fogorvosi konzultációra elmenni, akkor is ha nincs semmi panasz.

Fáj-e a fogkő-eltávolítása?

A gépi depurálás (fogkőtisztítás) nem fájdalmas beavatkozás, speciális depurator fejekkel történik, amelyek apró rezgésekkel pattintják le a fogkövet a fogakról.

Fáj-e a barázdazárás?

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes fogászati beavatkozás, nem jár foganyag eltávolítással.

Melyik a legjobb fogkefe és fogkrém?

Különböző fogkrémek és fogkefék léteznek, különböző céllal lettek kifejlesztve, vannak olyanok, amelyek ínygyulladás megelőzésében hatékonyak, mások a fogszuvasodás megelőzését segítik. A fogkefék keménységükben és a sörték beállításában különböznek, egyeseknek puha sörtéjű fogkefe ajánlott, másoknak közepes.

Hogyan történik a barázdazárás?

A lezárandó örlő fogak felszínét letisztítjuk egy pici polirkefével és polirpasztával, majd a barázdákat bekenjük egy savanyú gélszerű anyaggal, ezt lemossuk és következik a barázdazáró anyag befolyatása a barázdák aljára. Egy 10 másodperces megvilágítás után kész is a kezelés.

Sérülhet-e a fogzománc fogkő-eltávolítás közben?

Az egészséges fogzománc nem sérül a depurálás során. Megtörténhet, viszont, hogy egy elláló tömésszél letörik, ilyenkor a nem megfelelő tömés cseréje javallott.

Milyen gyakran kell fogkövet letisztíttatni?

Van akinél nagyon hamar visszarakódik a fogkő, ezeknél a betegeknél indikált a félévente történő fogkő eltávolítás. Másoknál elegendő évente elvégezni ezt a műveletet.

Hogyan végzik a fluoridálást?

A fluor tartalmú zselét kis polirkefe segítségével visszük fel a fogak felszínére, ebből adódóan egyáltalán nem fájdalmas ez a kezelés sem.

További kérdése lenne?

Forduljon hozzánk bizalommal!